tuin winterklaar maken

Tuin winterklaar

Mooie tuin in de winter

Tuin winterklaar maken, betekent tuinonderhoud in oktober en november. Het begrip winterklaar maken, is bij mijn weten niet eens te vinden in Van Dale. Tuinbezitters  met een onderhoudscontract kunnen in het najaar de hovenier verwachten. Jacobse en Van Es, beter bekend als Van Kooten en De Bie, gaven begin jaren ’80 een onwetende tuinbezitter het advies haar tuin ‘winterklaar te maken’. Maar uw planten volledig kort knippen voordat het gaat vriezen, omdat de border er in het najaar  rommelig uitziet, is een slechte ingreep. De natuurlijke bescherming van de plant knipt u er namelijk af en daarmee bewijst u  uw borderplanten geen dienst. Bovendien schept het één grote leegte in uw tuin.  Uw tuin is seizoen loos en laat een saai winterbeeld zien. Terwijl herfst bloeiende planten, verdorde siergrassen, bessen, en zaaddozen van veel planten  een prachtig wintersilhouet hebben. Daarnaast geven ze bescherming en voedsel aan vogels.

Geïnteresseerd in een goed tuinadvies of tuinrenovatie, neem dan contact . 

Tuintips voor december

Inmiddels weet ik dat sommigen toch redenen zullen bedenken om op te  kunnen ruimen. Oude plant delen zouden vol met schimmels zitten en overwintering bieden aan allerlei insecten. Allemaal waar! Maar of wij straks last zullen hebben van die schimmels en insecten hangt af van het weerbeeld van de maanden die volgen. Dan maar helemaal niets doen? Nee, maar in plaats van tekeergaan met het verwijderen van oude plant delen kunt u volstaan met het wegvegen van bladeren. Benut de wintermaanden om alles  wat “lelijk” is te herstellen. Juist wanneer het niet vriest  kunnen bladverliezende bomen, heesters, rozen en hagen verplant en geplant worden. Laat vanaf nu elk jaar de natuurlijke laag van bladeren liggen daar waar mogelijk is.  De grond is zo optimaal beschermd tegen de vele regenbuien . Allerlei beestjes en schimmels zijn bezig het verteerde afval om te zetten in humus en mineralen.

Planten in de winter

Planten in de winter met een mooi wintersilhouet verfraaien uw tuin in de wintermaanden. Planten in de stijl van Piet Oudolf bijvoorbeeld. Dus het hoeft niet zo te zijn dat uw tuin in deze tijd van het jaar een saaie bedoening is. Vooral planten met een mooie structuur doen het goed in de winter. Kies daarom juist voor planten die tegen de vrieskou kunnen, zoals Hemelsleutel, (rode) Zonnehoed, Venkel en Alliums. Ook siergrassen, doen het mooi in een wintertuin. Ze kunnen goed tegen de kou en waaien prachtig heen en weer op een winterwind.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *